Bekijk ook:

Verdieping | CooSa
1000 zieke knuffels in het Teddy Bear Hospital
Het moet een aandoenlijk gezicht zijn geweest, afgelopen februari in het MUMC+: honderden kinderen liepen er door de wandelgangen met...Lees meer
In juni een jaar geleden deed het Universiteitsfonds Limburg in samenwerking met Marie-José Dols (verpleegkundig hoofd IC MUMC+) en Drs. Ruud Segers (longarts-intensivist MUMC+) een aanvraag bij het Vaillant Fonds voor het vervolg van het pilot project; MuzIC, livemuziek op de Intensive Care. En met succes! Deze vernieuwende interventie kan hierdoor ingezet worden en hopelijk wordt dit op termijn structureel. Voor het komende jaar is er gelukkig weer budget beschikbaar om MuzIC in te blijven zetten in het MUMC+ in Maastricht.
Jaarlijks worden in Nederland rond de 80.000 patiënten opgenomen op de IC afdeling. Het behandelteam van het MUMC+ staan dag en nacht paraat om de beste medische zorg voor de patiënt te leveren. Dit betekent ook zoveel mogelijk comfort aan de patiënt en extra persoonlijk ‘service’. Een muzieksessie, live en persoonlijk gebracht door professionele muzikanten, sluit naadloos aan bij het idee dat we naast de beste medische zorg, ook aandacht moeten hebben voor de mens achter de patiênt.
Onrust en angst zijn helaas vaak voorkomende emoties op de Intensive Care. Muziek kan deze gevoelens verlichten en vaak is er dan ook minder pijnmedicatie en sedatie nodig. Daarbij voegt livemuziek er nog een extra dimensie aan toe door de interactie tussen de muzikanten, de patiënt en zijn naasten.
Bekijk de video voor een nog completer beeld van dit prachtige initiatief.
Momenteel ligt er een onderzoeksaanvraag ter goedkeuring voor om de effecten van het project te meten en analyseren. Dit doen we samen met de Universiteit Maastricht. Met name de vitale parameters zijn erg interessant; welke effecten heeft livemuziek op de IC op onder meer de hartslag, bloeddruk en ademhalingvan de patiënt? Maar ook komen er vragenlijsten voor zorgverleners, familie en indien mogelijk voor de patiënt zelf. Om hun ervaringen op te halen en te duiden. Hiermee hoopt studente geneeskunde Anastacia Leurquin het belang van MuzIC extra te onderschrijven en het project een vaste waarde te laten worden binnen het MUMC+.
“ De volgende stap is wat ons betreft om live muziek afdelingsbreed in te zetten en ons niet te beperken tot enkel de afdeling Intensive Care.”
– Drs. Ruud Segers, longarts-intensivist MUMC+